Teknik og fif til dit første skum med kost.

Teknik og fif til dit første skum med kost.

Din første skum

Du har måske lige købt din første barbersæbe eller creme samt en kost til at løse skum opgaven. Men hvad nu. Er der særlige teknikker, er det ting man bør huske, ting man bør lade være med. Eller springer man blot ud i det.

Skum teknik kan være meget mere end man lige tror. Ofte fokuseres der udelukkende på teknikken med kniven eller DEén, mens skumteknik bliver totalt overset i kulissen. Derfor denne guide til dig der er nybegynder.

 

Hvor skummer man op?

Som med så meget andet i denne hobby, så er dette meget individuelt. Nogle skummer op direkte i ansigtet, nogle i håndfladen men flertallet bruger ofte en skål, scuttle eller en mug. Som begynder vil jeg anbefale en skål, gerne en med lidt riller i overfladen eller bare en rug overflade. Dette hjælper din opskumning lidt på vej.

 

Forberedelse og ladning

At opnå et godt skum, kræver lidt øvelse. Men med et par små fif, er du hurtigt godt på vej. Som start vædes kosten med så lunt vand som vandhanen kan levere (ALDRIG kogende), og vrides eller trykkes let, så den ikke drypper. (HUSK naturhårs koste, SKAL stå i blød først, da der ellers er risiko for at hårene knækker) Er der tale om en barbercreme, tages en mængde svarende til en mandel, og anbringes i skålen. Denne mængde er ved langt de fleste mere end rigeligt. Taler vi om sæber, som kan være helt hårde og faste eller let bløde skal man i stedet ”lade” kosten med sæbe. Man kan med fordel lade sæben stå, med lidt vand på overfladen et par minutter inden (også kaldet at bloome – sidebemærkning bloomingvandet er ganske velegnet som preshave). Nu føres den vædede og vredne kost roligt i cirkel bevægelser rund på sæbeoverfladen. Du vil sikkert opleve at den allerede nu begynder at lave skum. Der skal IKKE trykkes eller bruges kræfter. Lad kosten gøre arbejdet og drej den gerne lidt ad gangen, så alle kostens hård kommer i kontakt med sæben. Ladetiden er meget individuel fra sæbe til sæbe, så prøv dig frem til du lære din sæbe og kost at kende. Ofte kan 8-12 runder gøre det.

Skummet

Nu skal der produceres skum. Taler vi creme tager du den vædede kost og føre over i skålen med cremen. Taler vi sæbe tages den ladede kost over i en let vædet skål. Herfra er fremgangsmåden den samme. ”pisk” dit skum med rolige cirkelbevægelser rundt i skålen. Sørg for at komme rundt i hele skålens overflade og drej gerne kosten lidt ad gangen, så alle hårene kommer i arbejde. HUSK det er ikke tempoet der gør underet, det er din teknik. Så rolige bevægelser, lad kosten gøre arbejdet. Hvis processen ikke rigtig udvikler sig eller det du har produceret bare bliver klægt, begynder du at tilsætte lidt vand. 1-3 dråber ad gangen. Det er nemlig vandet der er med til at lede sæben og cremen ud af kosten, først når det er på vej ud af kosten og kommer i kontakt med hårspidserne sker skumprocessen. Derfor du startede med en vreden kost, for det er nemmere at tilsætte vand, end det er at trække vand ud. Når du bliver fortrolig med din kost og sæbe, vil du kunne dosere vandet i kosten fra starten. Fortsæt nu de rolige bevægelser, kombiner gerne cirkelbevægelserne med ottetaller, og veksel mellem om kosten står lodret op, eller ligger skrå mod skålens overflade mens du pisker.

 

Hvornår er mit skum færdigt ?

Igen her er personlige præferencer et vigtigt nøgleord. Men når der er nok af det, og det har en konsistens hvor det bliver hængende på kosten, men stadig er luftigt, cremet og lækkert. De fleste elsker den bløde cremede skum, som du sikkert vil opnå hurtigt hvis du har fulgt vejledningen. Ønskes skummet mere luftigt, kan man under piskningen med fordel, kombinere cirkelbevægelserne med skifte vis at lade kosten røre bunden af skålen og ikke røre. Når man går ned for at røre, gives et ”lille slag” med kosten, som slår lidt luft i skummet og giver det en lidt mere fluffy tekstur. Ønsker man luft ud af sit skum, kan man med en lodret kost, stampe ned i skummet (ikke med hård kraft) og på den måde slå luften ud af den igen. Lige ledes kræver nogle sæber og cremer, mere vand end andre. Så nogen 100% sikker opskrift kan man nok aldrig lave. Hvor længe der skal arbejdes med et skum er meget svingende. Det handler meget om hvor dygtig man er til teknikken, typen af skål, typen af kost og selvfølgelig hvilken sæbe/creme man bruger. Nogle sæber/cremer ex. Proraso, er så lette at skumme op, at nogen ville sige det kunne gøres med et øjenbryn. Mens andre ex. Dear Barber eller Robin Tauer, kræver en del mere arbejde og teknik at få et flot skum ud af. Til sidstnævnte kan en scuttle være at foretrække, da man da stadig kan lave sin skum lun, selvom det tager lidt tid.

 

At lave flot og godt skum er som ved brugen af kniv eller DE skraber, et spørgsmål om øvelse og teknik. Når først man kender sin kost og sæbe, samt man har fået indøvet nogle gode teknikker. Kan man praktisk taget skumme de fleste sæber og cremer op til perfektion. Men også ved denne sekvens af barberingen er øvelse en stor faktor. Men når man først får styr på at skumme op, bliver barberingerne også løftet et niveau eller to op.

-God fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.