guide til Oldschool barbering
- Om fænomenet Ragekniv/Straight razor.
Den første barberkniv kommer fra Sheffield i England tilbage i 1680. I midten af 1700-tallet blev barberkniven mere udbredt, og Benjamin Huntsman producerede dengang barberknive med dekorationer og blade lavet af smedet stål, disse skrabere blev produceret med “Sheffield Stål” som anses som værende en af de højeste kvaliteter. Senere blev teknikken også brugt af franskmændene, og efter det blev produktionen mere udbredt. Barberknive var den mest udbredte form for barbering før det 20. århundrede og fortsatte således i mange lande frem til 1950′erne hvor safty razoren overtog, grundet bl.a. at det krævede mindre snilde at barbere sig med en skraber.
Hvad skal du bruge for at komme i gang.
- Ragekniv/Skraber
- Kost + holder
- Strygerem/læderstrop (hvis du vælger kniv)
- Preshave
- Barbercreme/sæbe/olie/gel
- Aftershave
Ragekniven:
De “rigtige” barberknive som vi alle kender består af et meget skarpt knivblad og et håndtag (Scales). Barberkniven kan foldes sammen, således man ikke risikerer at skære sig, når den ikke er i brug. Bladet skal vedligeholdes ved at “stroppe” den vha. en læderstrop samt med mellemrum slibes op på ny. Barbering med en barberkniv er det ultimative macho-barberingsværktøj. Det siges at man aldrig skal gå ned på udstyr, og det her er et godt eksempel. Der er ikke noget mere mandigt på et badeværelse, end en mand der rører en barbersæbe op, påfører den med en barberkost, hvorefter han tager sin ultra skarpe barberkniv og fjerner skægget i et svuptag. Dét er den rigtige måde at starte morgenen på.
En investering i en god barberkniv er en investering der holder livet ud – og flere generationer fremover. Måske kan priserne på barberknive se lidt høje ud, men på lang sigt er der penge at hente, da der jo ikke skal udskiftes blade. Desuden er det ikke så svært at finde en brugt kniv med lidt patina, til billige penge, som med en portion knofedt og en prof slibning kan blive god om ny. Der findes et hav af muligheder, størrelser og svingene kvalitet. Det man skal være opmærksom på er, at kniven skal være lavet af hårdt hærdet stål, så skarpheden holder længst muligt. Som begynder er en kniv med højden ca. 2 cm (5/8 eller 6/8 tomme) at foretrække, da den er forholdsvis let at styre skrabe vinklen med.
Kniven skal naturligvis være velslebet og ren, inden den tages i brug.
Jeg har lånt nedenstående billede fra www.made4men.dk jeg syntes det beskriver knivens opbygning på en let forståelig måde. Samt de forskellige grinds.
Skraberen:
- Feather
- Voskhod
- Rapira
- Astra
- Treet
- Shark
- Polsilver
- Personna
Kosten:
En kost er uundværlig til at smøre ansigtet op, inden mødet med kniven eller skraberen. Oprindeligt blev kostene lavet af hestehår, men hos de fine brugte man de bløde og slidstærke grævlingehår.
I dag er langt de fleste lavet af fibre og syntetisk eller ægte grise og grævlingehår, nogle få steder fås de også med hestehår. Grunden til at man foretrækker grævlingehår, er at de har den rette blød/stivhed, som gør det let at skumme sæben/cremen. Tillige har de også den egenskab at de på blødeste vis kan fordele sæben/cremen, samtidig med at de løfter hårende så barberingen bliver ideel. De holder sig let fugtige, da det er et naturprodukt. Dog er fiberkostene bestemt ikke at kimse af, da de på mange områder bestemt er med på kvaliteten.
Det er vigtigt at du sammen med kosten køber en holder, da den ALTID skal tørre med hårende nedad.
Kostene fås desuden med et væld af forskellige greb, i alverdens lækre materialer.
Læs også Guiden til den rette barberkost.
Strygerem/læderstrop:
Strygeremmen er et must når du barbere dig med kniv. Dens primære funktion, er at vedligeholde knivens slibning, så den forbliver skarp så lang tid som muligt.
Når du skal ud og købe strygerem har du brug for to stryge sider. En rå læder side og en syntetisk læderside/nappa/lærred. Den skal have en passende længde og bredte, så du for nogle naturlige strøj og for strøget hele knivsæggen. Ca. 50-55 cm lang og 4-6 cm bred er en god størrelse.
Man starter altid på Nappa/lærreds siden, den udvikler mere varme end lædersiden og giver derved æggen et mindre varme chok (ikke nok til at bryde hærdningen), som giver lædersiden mulighed for at holde æggen ultra skarp. Når man stryger holdes remmen stram, det foregår altid med æggen, således at knivryggen altid følger strygeretningen. Kniven skal lægge fladt på remmen og man stryger i et kontrolleret tempo. Når man når enden af remmen drejes kniven over ryggen og nyt strøg i modsatte retning påbegyndes. Efter 30-40 strøg skifter man til læderremmen efter samme fremgangsmåde 30-40 strøg. Kniven er nu klar til barbering. Læderremmen er IKKE en erstatning for den lejlighedsvise slibning af kniven som bør finde sted 1-2 gange årligt.
Læderremmen vedligeholdes med læderfedt, så den forbliver blød og let at håndtere.
Barber sæbe/creme/olie/gel mv.:
Ved en hver barbering har du brug for noget skum, til at beskytte og blødgøre hud og hår inden mødet med kniven eller skraberen. Som forberedelse kan evt. anvendes Pre-Shave Creme/olie inden skummet påføres.
Om man er til Sæbe, Creme, gel eller Olie er en smagssag. Sæben er den helt Old School løsning, hvor cremen og olien er den mere moderne. Men mange sværger stadig til sæben. Sæben/cremen/oliens/gelens fornemmeste opgave er at blødgøre hårene og holde dem oprejst, samt at fugte og beskytte huden under barberingen. Der er stor forskel på de forskellige produkter, nogle holder sig fugtige længe andre tørre let ud, nogle bliver cremede, andre mere skummende osv. Man bør vælge noget der holder fugt længe som nybegynder, da det er lettere at bruge når man som nybegynder fumler foran spejlet. Under afsnittet anmeldelser vil du kunne finde anmeldelser af forskellige produkter.
Barbersæbe er hårdt presset og flere gangs behandlet sæbe, hvilket gør det i stand til at skumme tykt og meget. Samt gør det MEGET billig i brug, da man næsten ingen ting bruger ad gangen. Hvis man vælger sæbe, bør man anskaffe sig en sæbeskål til at skumme den op i, inden den påføres huden.
Cremen kan i modsætning til sæben påføres direkte på huden, heller ikke her behøves store mængder, da en klat på størrelse med en lillefingernegl, er mere end rigeligt. Cremen skummes op direkte på kinden ved at føre børsten i cirkulære bevægelser. For til sidst, at glatte det ud i lange bløde strøg. Kan også skummes op i en skål som sæben. (Jeg anbefaler altid at bruge skål, da det giver meget bedre kontrol med opskumingen).
Olie og Gel er det nye alternativ til skum. Som sæbe og creme blødgører og løfter olien og gelen skægstubbene, for en let og behagelig barbering. Fordelen er at det ikke skummer og du dermed let kan se hvad du laver. Stor fordel hvis man retter skægkanter til.
Både Sæbe, Creme, Gel og Olie, fås i et væld af dufte og med varierende egenskaber. De som sværger til den helt Old School barbering, har ofte en forkærlighed for produkter med Saddeltræ (Sandalwood). Som er en af de ældste ingredienser i såvel skum, som aftershave og cremer.
Post/Aftershave:
Da old school barbering med kniv ofte kan være hårdt for huden, særligt som begynder, er det vigtigt at efterbehandle med en god postshave og/eller aftershave. Efter barbering har din hud brug for de rette mængder fugt og pleje for ikke at udtørre, samt for at genoprette dine hudceller. Derfor er det vigtigt at bruge en aftershave, der genopretter hudens fugtighedsbalance og virker kølende på den “brændende” hud. Samtidig renser en god postshave hudens åbenstående porer så risikoen for røde knopper og skægpest mindskes.
Der findes mange varianter af post og aftershave. Heriblandt ansigts sprit (den mest kendte er nok Esprit De Valdemar), Aftershave Balm, Aftershave Creme/gel og Aftershave olie og lotion.
Da man med knivbarbering opnår en særdeles tæt barbering, og dermed også meget åbne pore, vil jeg anbefale en Aftershave Balm, da den ikke svider så meget som eks. Aftershave lotion. For at undgå røde knopper og skægpest, anbefales det at bruge en ansigtssprit inden aftershave eller en aftershave med antiseptisk eller desinficerende egenskaber.
Fremgangsmåde til barbering med ragekniv/skraber.
- Forberedelse, Opsmøring, barbering og efterbehandling.
Denne forklaring er udelukkende basseret på egne erfaringer, samt hvad jeg har kunne læse og lære gennem årene. Så det er ikke nødvendigvis 100% korrekt, men det fungere godt for mig.
Forberedelsen:
Når jeg skal barbere mig har jeg altid en forberedende del. Som det første vasker jeg mine hænder grundigt med sæbe. Dernæst vasker jeg mit ansigt med facewash og skyller efterfølgende efter med varmt vand. Med et lille håndklæde dupper jeg ansigtet, men aldrig helt tørt. Herefter påføre jeg barberingsområdet en Preshave gel eller creme, denne er med til at forberede hud og hår på mødet med kniven og vigtigst af alt, at fugte din hud, således huden ikke suger fugten fra din skum. Denne masseres let ind i huden og mens den for lov at virke, så vasker jeg endnu engang hænder, denne gang vasker jeg min ragekniv med, tørre den af i papir og stryger den på læderremmen.
Opsmøring:
Når ovenstående er klaret skyller jeg min kost, som har stået i blød, under varmt vand. Ryster den af og finder min sæbeskål. Nu føre jeg den let våde kost i cirkulære bevægelser oven på sæbeblokken, indtil der er ladet en passende mængde sæbe i kosten. Herefter fortsætterjeg med cirkulære bevægelser, nu i min skum skål, indtil der er dannet en god mængde velduftende skum. Skummet smørres groft på barberingsområdet og afslutningsvis glattes det ud til et jævnt lag med kosten, slutteligt mod hårenes groretning. Således at man med kost og skum rejser hårene op.
Barberingen:
Selve barberingen er meget individuel fra person til person. Skægstubbe vokser ikke ens på to mænd og skrabe retninger kan derfor variere meget. Når man barbere med ragekniv, bør kniven holdes i en vinkel på ca.20-30 grader. Der skal ikke bruges kræfter når man trækker kniven, den skal stryge let over huden og skære hårene over. Hvis man føler de blive hevet ud eller at man skraber for dybt i huden, er det sandsynligvis kniven der har en for stor vinkel. Barbering med kniv bør altid udføres af min. to omgange. Første gang bør man skrabe med groretningen og anden gang skrabes sidevejs groretningen (afhængig af personlige præferencer kan anden pas foregå direkte mod hårene), for at opnå den optimale tæthed. Husk altid at påføre nyt skum inden du skraber. Særligt på halsen, kan man opleve varierende groretninger og skrabe retninger kan derfor ikke altid følges på sådanne områder, her må man lærer sine egne groretninger at kende. Når jeg barbere mig har jeg altid et rent håndklæde læggende på kanten af håndvasken.
Når kniven er ved at være fyldt med skum, skyller jeg knivbladet og tørre det af i håndklædet. Således mindskes mængden af løbene vand i ansigtet, samt i kniv skæftet. De første barberinger skal ikke forventes helt tætte, da der lægger lidt øvelse og rutine bag håndteringen af kniven, ved en helt tæt barbering.
Rutinen er ikke meget anderledes med DE skraberen. Den skal også føres i let hånd, uden at lægge kræfter i. Start med at holde håndtaget, meget pegende ud fra ansigtet og før den ind ad mens du trækker skraberen. Indtil du mærker den tager det den skal, så har du din vinkel. Ellers er det meget det samme som kniven.
Nedenfor ses hvordan man kan holde på en ragekniv.
Efterbehandlingen:
Efter endt barbering skylles ansigtet rent for skum mv. i lunt/lunken vand, dup ansigtet med rent håndklæde. Herefter påføres en aftershave balm, creme, gel eller olie. Personligt bruger jeg selv en ansigtssprit inden aftershave (postshave), for at rense og lukke hudporerne.
Kniven/skraberen og kosten rengøres grundigt efter brug og kniven stryges afslutningsvis på strygeremmen.
Hvorfor alt den rengøring:
Det lyder måske tåbeligt at bruge så meget tid på at vaske ansigt, hænder, kost, skraber og kniv. Men den hyppigste årsag til skægpest, irritation og røde knopper er bakterier. Så hold dig selv og dit grej rent før, under og efter barbering, så undgås dette med lethed. Som en bonus synes jeg det føles rart, at forberede sig inden barberingen, det er mandig alene tid og giver samtidig en lækker følelse af velvære.
De sidste ord.
Denne guide er lavet ud fra egne erfaringer, samt fakta fundet på specialiserede sider og i bøger.
For læse mere om hvad du specifikt bør købe, for at komme godt igang. læs Guide til at komme sikkert fra start, med dine første køb HER
-God fornøjelse.
/af Michael Jeppesen