Guide til at komme sikkert fra start, med dine første indkøb.
DET GODE BEGYNDERSÆT
Du er ny i shaver verdenen, du vil gerne i gang, men hvad skal du købe.
Mulighederne er uendelige og mange har derfor desværre også brændt sig på mindre gode mærker.
Derfor på opfordring denne guide til dit første køb.
Jeg har så vidt muligt taget udgangspunkt i hvad der kan fås herhjemme i Danmark. Dog er der et par undtagelser.
Guiden her er IKKE en ”Hvordan kommer jeg i gang for under 500 kr” guide. Men mere en hvordan kommer jeg bedst muligt fra start, uden at bruge en bondegård.
Det skal du bruge:
Hardware: kost, kniv/saftyrazor (DE skraber), læderrem (hvis valget er kniv), barberblade (hvis valget er DE skraber og en skål til at lave den gode barberskum i.
Software: En barber sæbe eller creme og en god aftershave. Som et rigtig godt supplement kan en preshave også anbefales.
Her kommer så gode prisvenlige bud på det hele. Jeg har af hensyn til, ikke at reklamere for nogle mere end andre. Valgt at skrive hvad tingende findes i priser fra, og dermed linker jeg ikke direkte til et produkt. Men man er naturligvis velkommen til at skrive til mig og spørge til råds.
DE Skraber:
Her er der mange ting der spiller ind. Nogle er mildere end andre, nogle stopper nemmere til end andre, og sådan er der så meget. Men som begynder, vil jeg anbefale en god gedigen begynder skraber, der ikke er alt for voldsom i brug og som tillader en fumlende hånd i starten. Disse er gode bud, men der findes mange andre derude også. HUSK også at se Stilfuld Barbering markedspladsen om der skulle ligge noget godt og billigt.
- Den nok mest omtalte og bredest anbefalet begynderskraber, er uden sammenligning Mühle r89 (Edwin Jagger DE89) God kvalitet til rimelig pris. Fås fra 275 kr.
- En anden storspiller på DE markedet er Merkur som har modellerne 33c – 34c og 42c, som alle egner sig glimrende til begynderen. Fås fra 239 kr.
- Den mest prisvenlige starter skraber, er nok Parker 91R, som med en pris fra kun 150 kr. virkelig er en value for money skraber. Der bestemt også er en glimrende skraber.
- Sidst vil jeg nævne en ny spiller på markedet, som jeg synes har fået lavet et rigtig godt bud på en DE skraber. Det er Danske Sigr. De levere to forskellige, en meget mild Gillette tech lignende skraber, som er meget begyndervenlig og det er prisen fra 189 kr også. Samtdig har de også deres luksus skraber med Logo som er en skraber de fleste begynder sagtens ville kunne slippe godt fra, men som også er en skraber man som øvet, stadig ville kunne se sig selv med. Den koster så også fra 350 kr. Men er til gengæld ikke en man vokser fra.
Ragekniv:
Her vil jeg egentlig anbefale at man starter med at kigge på Stilfuldbarbering Markedspladsen. Da man her ofte får en restaureret og kyndig slebet kniv, for ganske få penge. Men hvis man vil købe kniv fra ny, uden det skal stikke helt af i pris, så kommer jeg selvfølgelig med nogle bud her. HUSK ALLE nye rageknive skal forbi en kyndig sliber. Vi er nogle stykker i gruppen, fordelt over hele landet og vi har for vane at hjælpe nye godt i gang. Så skriv og spørg. En god begynder ragekniv er nok noget omkring 5/8” – 6/8” (Det er højden på knivbladet målt i brøkdel af en tomme) små knive er meget livlige og derved sværere at styre vinklen med, mens stor knive ofte er tunge og kan virke lidt voldsomme i ansigtet som begynder. Der findes forskellige næser (tips) og som begynder anbefales det at købe en med round tip. Da det bevare dine øre længst muligt 😉
- Erbe Solingen 5/8 er nok den billigste ragekniv på markedet, der faktisk duer til noget. Den fås fra 499 kr. og efter en tur ved en kyndig sliber, er det en glimrende kniv, som kan følge dig i mange år.
- Dovo Solingen er også rigtig fornuftige knive og de laver et stort udvalg, hvor man for lidt ekstra håndøre også kan få lidt bling på sin shave. Dovo ligger med deres billigste udgave 5/8 fra 559 kr.
- Böker er et step op i kvalitet fra de to andre, Stålet er bedre og de har en eminent evne til at holde skarp længe, hvilket ikke er helt ligegyldigt som nybegynder. Men de er også et step op i pris, da de starter fra 849 kr. for billigste kniv.
- Thiers-Issard skal også med. De ligge i kvalitet omkring samme sted som Böker, nogle af deres modeller endda bedre. Men det ses igen også på prisen. Da vi nu hæver startprisen til fra 995 kr.
Barberblade:
Her starter en individuel rejse for enhver shaver. For det er ekstremt forskelligt fra bruger til bruger hvad der virker. For at gøre forvirringen komplet, så er det også sådan at bare fordi du har succes med et blad i en skraber, er det ikke sikkert det overhovedet fungere for dig i den anden skraber. Det er ikke nemt. Men der findes prøve pakker derude. Hvor man kan teste sig selv lidt af. barberblade ligger typisk på mellem 50øre og 2 kr. pr blad alt efter type og sted der handles. Der er dog et par mærker som de fleste synes godt om og som er nemme at finde.
Det er følgende:
- Voskhod
- Rapira
- Personna
- Astra
- Polsilver
Læderstrop:
Læderstroppe fås mange steder og igen er kvaliteten svingende. Man bør gå efter en med minimum EN rå ubehandlet læderstrop. Disse fås fra 300 kr. Se evt. også Stilfuld Barbering Markedspladsen hvor der også bla. sælges stroppe.
Kost:
For ikke at gøre indlæringskurven for stejl, vil jeg anbefale en god grisekost eller en fibre kost (ikke at sammenligne med syntetiske koste). Der er succesraten høj og man får gode resultater med sine produkter hurtigt. Grævling er lækkert, men det kræver øvelse og teknik og er derfor ikke hvad jeg vil kalde en begynder kost, og godt det samme, for prisen er også derefter. Knuderne synes jeg bør være 23-26mm. Men der er undtagelser som jeg syntes fungere godt i mindre, ex. Müles 21mm. Jeg vil anbefale at se lidt på følgende:
- Mühle fibre min. 21mm. Fås fra 325 kr.
- Semogue 620 svinekost. Nok en af de bedste svinekoste der findes på markedet og den er virkelig brugervenlig. Fås fra 125 kr.
- Yaqi fibrekoste fås fra 99 kr.
- Vulfix Bristle no.6, som er en lidt overset svinekost i mine øjne, Den er ikke noget særligt rent visuelt. Men den gør det ret godt og da den har lidt højt loft, er den også fra ny ret blød. Fås fra 89 kr.
Barberskål / Skumskål:
Her vil jeg ikke komme med nogle konkrete eksempler. Barberskålen kan i teorien være en kaffekop. MEN der er selvfølgelig fordele ved at have en med lidt rufler indvendig, der hjælper dit arbejde på vej. Eller en med mulighed for at give luksussen af varmt skum. Nogle sværger til træskåle, jeg selv bruger hovedsageligt en hånddrejet træskål. Mens andre er til keramik der er bedre til at holde temperatur på skummet. Mit råd her er nok, lav en google søgning på barberskål, så kommer de fra 69 kr for en Proraso skål og op efter. Find en dit øje kan lide og prøv dig frem. Evt. gå en tur i genbrug, jeg brugte selv i lang tid en 60ér brun keramikskål fundet i genbrug til 5 kr.
Barbersæbe/Creme:
Det er selvfølgelig et must med et fornuftigt barberskum, når man skal barbere sig. Når vi snakker barberskum, taler vi oftest i disse kredse om sæber eller cremer. De findes i hundredvis af udgaver og nogle har bedre egenskaber og dufte end andre. Men det er som begynder utrolig svært at navigere i de mange muligheder. De vigtigste egenskaber i en sæbe/creme for en begynder, er at den er nem at skumme succesfuld op, den har godt glid, den har god beskyttelse og den må meget gerne have lidt hudpleje bagefter. Sidstnævnte kan dog klares med en god aftershave.
- Som begynder kommer man næppe uden om Proraso, deres sæber og cremer er et sikkert valg for en godt start oplevelse. De gør hvad de skal, er nemme at gå til og dufter behageligt. De er også i den billige ende og sælges fra 49 kr.
- Taylor of old bondstreet er efterhånden lidt en legende inden for barbering og deres sæber og cremer er virkelig gode performere på alle områder. Her er der tale om produkter som selv de øvede bliver ved at vende tilbage til. Prisen er da også lidt derefter, men kan man klare sig med en løs sæbe puck, kan en refill puck fås fra 95 kr. mens den billigste creme ligger fra 99 kr.
- Antiga Barbearia de Bairro Barbercreme er også et godt og prisvenligt alternativ, som med en pris på kun 90 kr. er et godt value for money køb. Cremen performer rigtig godt, samt er meget brugervenlig.
- Geo F. Trumper´s cremer er bestemt også værd at se nærmere på. Her får man for små penge, en lille bid af luksusafdelingen. Deres duftprofiler er blandt toppen af engelske produkter og selv om det kun er en 75gr tube man får. Så er det pengene værd. R. Harris Cremer er samme historie stort set begge fås fra 90 kr.
- Må det koste lidt mere, så er Wickhams 1912 og Phoenix & Beau´s sæber eminent lækre sæber, som har alle de gode egenskaber, er nemme at gå til og som dufter fantastiske. De ligger fra 149 kr.
Aftershave:
Der er det igen lidt individuelt hvad man er til. Nogle er mest til alkoholbaserede splash/lotion mens andre bedre kan lide en blid balm. Nogle er til kraftige dufte, mens andre vælger parfume fri. Det gør det enormt svært at rådgive her. Men jeg vil prøve med et par forslag. Til nybegynderen der ofte er lidt hård ved sin hud i begyndelsen, vil jeg klart anbefale en god balm. En der virkelig plejer huden godt.
- Floïd aftershave balm, er en rigtig lækker balm, med langtidsvirkende pleje og en behagelig oldschool duft. Fås fra 129 kr.
- Antiga Barbearia de Bairro aftershave balm er lige som deres barbercreme, et rigtig godt produkt. Som man også føler virker længe. Fås fra 135 kr.
- Percy Nobleman Recovery Balm, hvis du har lidt irriteret hud efter barbering eller kæmper lidt med razorburns i starten. Den er virkelig lækker og effektiv. Fås fra 119 kr.
- Gordon aftershave balm, er blandt de lidt dyrere produkter. Men når man finder ud af hvor lidt man skal bruge pr gang, så bliver den pludselig meget billig i længden. Den er en ren bombe af pleje og dufter behageligt uden at være overdøvende. Fås fra 159 kr.
- Dear barber post shave balm er også en rigtig pleje bombe, der fugter din hud længe og godt. Samtidig så har denne en rigtig klassisk varm og dyb barbershop duft, der skriger oldschool barbering og den hænger godt ved. Fås fra 155 kr.
Preshave:
Noget jeg faktisk vil anbefale en hver nybegynder. Da det frem for alt mætter huden med fugt inden barbering, hvilket gør at din hud ikke absorbere fugten fra dit skum. Det giver dig længere tid til at barbere dig, før skummet tørre ud. Til nybegynderen hvor det ikke skal æde hele månedslønnen, vil jeg klart anbefale rød Proraso som fås fra 75 kr. Det er en preshave som rigtig mange bruger og af god grund. Den gør nemlig det den skal, den dufter dejligt, den er god mod huden også er den billig.
Alt dette er selvfølgelig kun guidelines og det hele handler til syvende og sidst, om at man finder det der virker for en. Jeg har dog lagt en dyd i at alle disse produkter, er noget der virker ordentligt, selv med et minimum af teknisk viden. Er man i tvivl om et produkt, så skriv og spørg i gruppen, der er med stor sandsynlighed en der har prøvet det før. Der findes lige ledes et hav af youtubere der anmelder produkter. Kan man finde en som man matcher nogle produkter nogenlunde med, så kan man ofte gå ud fra at kan han lide det, så kan du nok også. Det forudsætter selvfølgelig at man har prøvet 3-4 produkter af selv først.
God fornøjelse med denne skønne hobby 😀
/af Michael Jeppesen