Preshave du fortryder det aldrig

Preshave du fortryder det aldrig

Preshave produkter er i fora over hele verden, blandt de mere omdiskuterede ting. Mange har holdninger for og imod, og den enkelte der aldrig har prøvet dem, bliver kun sjældent klogere.

Derfor vil jeg her beskrive lidt af min holdning til netop disse produkter.

 Den første lange tid, af mit rageknivsliv, var jeg af den opfattelse, at preshave produkter var producenternes måde at lave lidt ekstra lommepenge på. Hver gang jeg stødte på en ny sæbe, kom der tilbud om tilkøb af en tilhørende preshave. Da jeg i starten brugte et lunt vædet håndklæde som preshave, anså jeg det som unødvendigt. Men med tiden faldt jeg dog i, og købte mig en preshave creme. Dette køb ændrede alt for mig.  Der var tale om Proraso Preshave, som jeg stadig holder som fast sortiment i skuffen.

 I starten googlede jeg meget frem og tilbage for at finde hoved og hale i preshave verdenen og hver gang jeg fandt en ny beskrivelse, var der nye, sommetider underlige grunde til at bruge preshave. Nogle steder skrev de at preshave strammede huden, andre sagde fugtede huden, nogle tredje sagde mindsker friktion og andet sted stod der stimulere hudens naturlige duftkirtler. Ja hvad var rigtigt og hvad var forkert. Det var ikke nemt at finde rundt i.

Men hvad er det i virkeligheden vi gerne vil have ud af at bruge preshave produkter. Det har jeg tænkt meget over, og er kommet frem til nogle ganske simple kriterier, som gør barberingen mere behagelig.

For at det næste skal give mening, for I lige en kort beskrivelse af mit prebarberings ritual.

 1. Jeg vasker mit ansigt og hals i facewash, skyller med lunt vand og dubber med rent håndklæde.
 2. Jeg påføre preshave. (Massere det ind i huden)
 3. Jeg gør sæbe, kost og kniv klar.
 4. Jeg smøre op.

 

 Det jeg vil have ud af en preshave er følgende.

 1. Den skal lukke hudporrende efter ansigtsvasken. Dette mindsker risikoen for hudirritationer, samt nedsætter svie af alkoholhol baserede aftershaves efterfølgende.                                                                                 

 2. Den skal give huden den fugt den har brug for. Dette bevirker at huden ikke suger alt fugten, fra din sæbe eller barbercreme. Dette giver dit skum længere tid at virke i og dig selv længere tid at arbejde med kniven eller skraberen før skummet tørre ud.                                                                                                         

 3. Den skal nedsætte friktionen mellem hud og kniv. Dette mindsker risikoen for razorburns og gør at man ikke skraber med kniven i det yderste lag hud, men derimod kun for stubbene skåret af langs overfladen. I folkemunde skal den give øget glid.                                                                                                        

 4. Den skal blødgøre skægstubbene. Således de lettere skæres over af kniven og den hårrykkende fornemmelse aldrig vil opstå, selv ved en kniv der måske skulle have haft en lille opstrammer på stenene.

Jeg synes at disse fire punkter giver mening, og det er nogle ting som mange preshave produkter kan leve op til. For jeg synes virkelig det gør en verden til forskel om jeg bruger preshave eller ikke.

 

Preshave fås, både som creme, balsam, lotion, gel og olie. Jeg har prøvet dem alle og jeg er uden tvivl mest til creme og gel. Nogle olier er også ganske fornuftige eks. Dear barbers Shave oil er rigtig lækker. Men fælles for alle de olier jeg har prøvet, synes jeg ikke de kan opfylde punkt fire, det at blødgøre skægstubbene. Det syntes jeg cremer og gels er væsentlig bedre til. En del olier oplever jeg, på min hud, fedter meget og dermed kan risikere at skabe mere friktion frem for at nedsætte.

En anden variation af Preshave er Blooming Water. En simpel og billig løsning. Man lader lidt vand stå på overfladen af ens barbersæbe, mens man forbereder resten af grejet, eller mens man er i bad. Inden opsmørring masseres blooming vandet godt ind i huden og fungere i mange tilfælde fremragende som preshave. Såfremt sæben har de rigtige egenskaber.  

Så har du ikke prøvet at benytte preshave produkter, vil jeg hermed anbefale dig at prøve det. Det er en helt anden barbering og et lækkert supplement til velvære skuffen.

Preshave jeg vil anbefale er følgende:

 • Gordon Preshave serum
 • Proraso preshave creme
 • Taylor of old bond street preshave gel og olie
 • Dear Barber preshave olie.

 

 

                                                                           /af Michael Jeppesen